Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Diğer

Bakır kaplarımızı evde kendimiz nasıl parlatabiliriz?

Bakır Eşyaların Kararma Nedenleri

Mutfak ve salon eşyası olarak kullanılan bakır eşyalar zamanla matlaşıp kararır. Bakır eşyalarının kararma nedeni bakırın kimyasal tepkimeye girmesidir. Bakır karbonatla kaplı bir metaldir. Bulunduğu ortamdaki oksijenle tepkimeye girer. Kimyada korozyon olarak isimlendirilen bu tepkime sonunda bakır paslanıp kararır.

Bakır eşyaların zamanla parlaklığını kaybedip donuk bir görüntü almasının sebebi bakırın geçirmiş olduğu bu tepkimedir. Bakırın rengini kaybetmesi ve oksitlenmesi sağlık açısından da sakıncalı durumlar ortaya çıkarır. Oksitlenen bakır kaplarda pişen yemekler besin zehirlenmesine neden olur. Bu yüzden oksitlenen ve kararan bakırların parlatılması ve temizlenmesi gerekir.

Bakır temizleme işini evde basit yöntemlerle yapabileceğiniz gibi piyasada satılan özel bakır temizleyici kimyasallarla da yapabilirsiniz. Çevrenizde bakır kalaylama işi yapan ustalar varsa bakır temizleme işlemini bunlara da yaptırabilirsiniz.

Bakır Temizleme ve Parlatma Yöntemleri

Bakır eşyalar eskiden mutfaklarımızın en önemli eşyasıyken günümüzde artık salon süs malzemesi olarak kullanılmaktadır. Bunun en önemli sebebi bakırın kolay oksitlenip kısa sürede o güzel görünümünü ve parlaklığını kaybetmesidir. Oksitlenen bakır kaplarda pişen yemekler aynı zamanda zehir etkisi yaratmaktadır. Sağlık açısından sorunlar doğurması, kolay oksitlenmesi nedeniyle bakır eşyalar zaman geçtikçe mutfaklarımızdan çıkmaktadır.

Bakır tencere, tava ve cezvelerde pişen yemeklerin tadı ve lezzeti hep bir başka olmuştur. Pişirim süresini de kısaltan bakır mutfak eşyaları hala günümüzde aileler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Bakır eşyaları parlatmanın 3 yolu vardır. 

Herkesin evinde kullandığı bir takım yöntemler var. Bu yöntemlerle evde kullanılan birçok bakır eşyasını parlatıp temizletebilirsiniz. İkinci yöntem ise marketlerde satılan kimyasal bakır temizleyicileridir. Kimyasal bakır temizleyicileri kısa sürede bakırlarınızı temizler ve parlatır. Özellikle evde kendi yöntemlerinizle beyazlatamadığınız ve parlatamadığınız eşyalarda bu yöntemleri kullanabilirsiniz.

Üçüncü yöntem ise piyasada bakır ustaları bulunur. Bunlar bakırlarınızı yeniden kalaylar. Böylece bakır eşyalarınız ilk günkü parlaklık ve temizliğine kavuşmuş olur. Bakır kalay ustalarına bu işi yaptırmak işin en maliyetli tarafıdır. Evde kendi yöntemlerinizle bakır temizlemek ise işin en ucuz olanıdır. En çok kullanılan bakır temizleme yöntemi ise özel kimyasal bakır temizleyicileri almaktır.

Bakır havada bulunan oksijen ile tepkimeye girip kolay oksitlenebilen bir metaldir. Bu yüzden bakır eşyalarınıza ne kadar iyi bakarsanız bakın zamanla bakır eşyaları o güzel görüntüsünü ve parlaklığını kaybeder. Bu durumda evde kendi yöntemlerinizle bakır eşyalarınızı parlatabilirsiniz. Marketlerde satılan özel bakır temizleyicilerle de bakırlarınızı temizleyip parlatabilirsiniz. Bakır eşyaları parlatan özel ustalara götürüp bakır eşyalarınızı parlatıp temizletebilirsiniz.

Evde bazı bakır eşyaları kendiniz kolayca temizleyebilir ve parlatabilirsiniz. Bunlar için özel kimyasal madde almaya ya da ustalara götürmeye ihtiyacınız yoktur. Evde bakır temizleme ve parlatma yöntemleri şunlardır:

BİRA İLE BAKIR TEMİZLEME:

Biraz bira ve yumuşak bir bezle evdeki bakır eşyalarınızı parlatabilirsiniz. Birayı evde parlatacağınız eşyanın büyüklüğüne ve şekline uygun bir kaba boşaltın. Bakır eşyanızı bira dolu kabın içine yatırın. Bu şekilde en az 5 dakika bekleyin. Eşyanın biraya temas ettiği noktaların temizlenip parladığını göreceksiniz. 

Yumuşak bir mikro fiber bez ile bira içinde bekletilen eşyanın bakır yüzeyini ovun. Ovma işleminden sonra bakır eşyanızın eski haline nasıl döndüğünü fark edeceksiniz.  Alkolsüz bira iyi sonuç vermez. Bu yöntem sadece süs eşyası olarak kullanılan bakır eşyaların dış yüzeyleri için geçerli olup pişirme için kullanılan bakır kapların iç yüzeylerinde etkili sonuç vermez. Pişirme amaçlı bakır kapların kararan ve oksitlenen iç yüzeyleri için bu eşyaların mutlaka kalaylanması gerekir. Kalaylanmayan bakır kaplarda yemek yeme zehirlenmelere neden olur.

BAKIR TEMİZLEME VE PARLATMA TOZLARI:

Bu temizleme tozlarını marketlerde bulabilirsiniz. Bakır temizleme tozunu yumuşak bir bezle parlatmak istediğiniz bakır eşyayı çizmeden ovarak kullanabilirsiniz. En çok kullanılan ve en çok işe yarayan yöntemlerden birisidir.

SİRKE İLE BAKIR TEMİZLEME:

Sirkeyi nemli bir bez aracılığı ile temizlemek istediğimiz bakır eşyaya uygularız. Nemli bezi önce sirkeye batırıp sonra bakır eşyayı temizlemeliyiz. Sirke bakır temizlemede yaygın olarak kullanılan bir yöntem olup birçok bakır eşyanın temizlenmesinde etkili sonuç vermektedir.

LİMON İLE TEMİZLİK:

Limon çok iyi bir bakır temizleyicisidir. Limonu 2 ye bölün. Böldüğünüz limonun üstüne biraz tuz serpin. Tuzlu limon ile bakır eşyanızın dış yüzeyine sürtün. Bu uygulamayı en az 4 dakika yapmalısınız. Uygulama sonrası bakır eşyalarınızdaki değişimi kendi gözlerinizle görebilirsiniz.

KETÇAP İLE TEMİZLİK:

Bakır eşya üzerine ketçap dökün. On dakika kadar bekleyin. 10 dakika sonunda yumuşak bir bezle bakır eşyanızı temizleyin. Ketçap da bira gibi çok iyi bir oksit çözücüdür. Bakır eşyalarınız üzerindeki oksitlenmeyi gideren ketçap bakır eşyalarınıza güzel bir görünüm ve parlaklık kazandıracaktır.

KÜL İLE TEMİZLİK:

Kül ile bakır temizleme en eski bakır temizleme yöntemi olarak bilinir. Mangal külünü boşaltırken kül içinde griden beyaza dönen kısmı bir kürek yardımı ile kutuya katınız. Bu kül ile bakırlarınızı temizleyebilirsiniz. Bakır eşyalarınızı bu külün üstüne koyun. Bir parça sünger ile külleri bakır malzemenin üzerine sürtünüz. Bu işlemden sonra bakırlarınızı yıkamayın. Direk su teması bakırlarınızın oksitlenmesine neden olur. Hafif nemli bir bez ile ıslatmadan bakır eşyalarınızdan külleri temizleyin. Külün en üst tabakadan olmasına özen gösterin.

KARBONAT İLE TEMİZLİK:

Bu yöntemi uygulamadan önce ılık sabunlu su ile bakır eşyalarınızın yüzeyini temizlemelisiniz. Temizlik sonrasında eşyanızı tamamen suya batırabileceğiniz bir kap belirleyin. Kabı kaynar suya doldurun. Koyduğunuz her su bardağı su için bir çorba kaşığı karbonat ekleyin. Hazırladığınız karışıma bakır eşyalarınızı daldırın. Karışıma isteğe bağlı olarak sirke de ekleyebilirsiniz. Karışım içinde bakır eşyanızı birkaç saat bekletin sonra kuru bir bezle bakır eşyanızı kurulayın. Bakır eşyanızı kesinlikle su ile yıkamayın.

ASETİK ASİT İLE TEMİZLEME:

Asetik asidi tuz ve kabartma tozu ile hamur hale getirin. Bakır eşyalarınızın yüzeyini bu karışımla kaplayıp birkaç saat bekleyin. Sirke asetik asit bakımından zengin bir maddedir. Bu işlemi sirke ile de yapabilirsiniz. Bu işlem sonrası bakır eşyalarınızın temizlenip parladığını göreceksiniz.

SİTRİK ASİT İLE TEMİZLEME:

Sitrik asit limon içinde bol miktarda bulunur. Kabartma tozu, tuz ve limon suyunu macun kıvamına getirip bakır eşyalarınızı bu macunla kapladığınızda kısa sürede bakır eşyalarınızın temizlenip parlaklık kazandığını göreceksiniz.

ASETON İLE TEMİZLEME:

Oksitlenen, matlaşan ve parlaklığını yitiren bakır eşyalarınızı aseton ile temizlediğinizde bakır eşyalarınız parlaklık kazanır.

TARTARİK ASİT İLE TEMİZLEME:

Sert lekelerin temizlenmesinde tartarik asit çok etkilidir. Tartar kremi tartar asit bakımından zengindir. Bu kremi bakır eşyaların temizlenmesinde ve parlatılmasında güvenle kullanabilirsiniz.

HİDROLİK ASİT İLE TEMİZLEME:

Güçlü metallerin bile aşındırabilen bu maddeyi kullanmadan önce mutlaka güvenlik önlemleri alın. Direk yüzeye uygulandığında oksitlenmeyi yok eder ve geriye saf bakır bırakır.

BAKIR EŞYA TEMİZLENİRKEN NELERE DİKKAT EDİLİR

Bakır çok hassas bir metaldir. Bu yüzden bakır eşyaları temizlerken çok hassas ve titiz olmak gerekir. Özellikle mutfaklarda pişirme olarak kullanılan bakır eşyalar sağlığımız açısından son derece önemlidir. Yapılan yanlış bir uygulama bakır eşyalarda pişen yemeklerin zehre dönüşmesine neden olur. Uzmanlar bakır eşyaları temizleyen kişilerin şu hususlara dikkat etmesini şiddetle tavsiye ediyor:

  • Ovalayarak sildiğiniz bakır eşyaları işlem sonrasında mutlaka kuru ve yumuşak bir bezle kurutmalısınız. Aksi taktirde ıslak kalan bakır kısa sürede yeniden oksijenle tepkimeye girip oksitlenme yapacaktır. Bunun sonucunda tüm bakır silme ve temizleme işleminiz boşuna gitmiş olur.
  • İster süs eşyası olsun ister mutfak malzemesi olsun temizlediğiniz bakır eşyaları sakladığınız ve muhafaza ettiğiniz yerin kuru olmasına dikkat edin. Nemli ortama konulan bakır eşyalar kısa sürede matlaşır ve kararır.
  • Evde kendi yöntemlerinizle temizleyemediğiniz ve parlatamadığınız bakır eşyalar için piyasada satılan kimyasal bakır temizleyiciler kullanabilirsiniz. Bu kimyasallar kısa sürede bakırlarınızı temizler ve parlatır. Bu konuda firmaların üretmiş olduğu bakır parlatıcısını almanız tavsiye edilir. Bu ürün piyasada en çok satılan ve kullanılan bakır temizleyicisidir. Fiyatının uygun olması etkili sonuç vermesi ve kullanan kişilerin memnun olması bugün bu ürünün popüler olmasının en önemli sebebidir.
  • Çevrenizde bakır temizleme ve parlatma işini yapan bakır ustaları varsa 6 ayda 1 mutlaka bu ustalara bakır eşyalarınızı kalaylatın. İşin en sağlıklı olan yöntemi budur. Bu yöntem biraz masraflı gibi olabilir ama bu yöntem sağlığınız açısından ve bakır eşyalarınızı uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanmanız açısından tavsiye edilir.
  • Uzun süre bakım ve temizliği yapılmayan bakır mutfak eşyalarını ya temizleyip parlatın ya da kullanmayın. Uzun süre parlatılmayan bakır eşyalarda pişen yemekler sağlık açısından sakıncalıdır. Oksitlenme zehirlenmeye neden olabilir. Ayrıca bu kaplarda pişen yemekler kansorejen etkisi yaratabilir.

EVDE BAKIR TEMİZLENİRKEN YAPILAN SIK HATALAR

Bakır temizleme konusunda direk internet kanallarından alınan bilgileri uygulamak hatanın en büyüğüdür. İnternet üzerinde sitelerde yazılan her bilgi doğru değildir. Bu anlamda sağlam kaynaklardan bilgi almaya bu bilgilerin doğruluğundan emin olmadan kullanmamaya özen gösterin. Evde kullanılan yöntemlerden sonra bakırın yıkanıp kuruması için güneşe konulması en büyük yanlıştır. Çünkü bakır ıslandığı zaman oksitlenir ve parlaklığını kaybedip matlaşır. Bakırı yumuşak temiz bir bezle silmelisiniz. Bakır temizlemede mümkün olduğunca su kullanmamaya özen gösterin. Bakır eşyalarınızı kuru yerde muhafaza etmelisiniz. Nemli ortamlar bakır eşyanızda oksitlenmeye neden olur. Bakır eşyaları pamuklu bezle silmelisiniz. Bakır parlatıcılarınızı ağzı kapalı güneş ışığından uzak yerlerde muhafaza etmelisiniz. Bakır parlatıcıları polisaj yapılmış pedlerle kullanın. Aynı pedi tekrar tekrar kullanmak doğru değildir. Aynı pedler bakır yüzeyleri zedeler.

BAKIR PARLATICISI KULLANARAK BAKIR TEMİZLEME VE PARLATMA

Bakır parlatıcıları oksidanasyona uğramış dekoratif amaçlı bakır ve pirinç aksam temizliğinde kullanılan konsantre asidik bir üründür. Bakır temizleyicilerinin yanıcı ve patlayıcı özellikleri yoktur. Temizlenmesi güç bakır ve alaşımların temizliğinde kullanılır. ERAFER PS-35 bakır temizleyicisi pek çok yüzeyde kullanılabilen bir bakır parlatıcısıdır. Bakır parlatıcılarını silme, fırçalama ve daldırma yöntemleri ile uygulayabilirsiniz. Kirin yoğunluğuna göre 1 kap parlatıcı 2 kap su ya da 1 kap parlatıcı 4 kap su şeklinde yoğunluğunu ayarlayabilirsiniz. Yoğun kirli durumlarda ön temizlik yapmalısınız.  Bakır parlatıcılar orijinal ambalajlarında oda sıcaklığında 1 yıl raf ömrü vardır. Uygulama sırasında koruyucu ekipmanlar kullanın. Cilt ve göz tahrişlerine karşı gerekli önlemleri alın.

Bilge Kadın

Bilgekadin.com sitesi içeriği tamamen bilgi amaçlı olup Moda, Sağlık, Pratik Bilgiler ve Yemek Tarifleri hakkında güncel hayata dair merak edilen tüm konuları ele alan ve en doğru bilgileri en güncel haliyle okuyucularına ulaştırmayı amaçlayan moda sitesi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu