Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Diğer

Propolis Nedir? Yararları, Kullanımları ve Daha Fazlası..

Propolis, anadolu şifacıların yıllardır yaygın olarak kullanılan, arılar tarafından üretilen bir maddedir. Doğal bitki reçineleri ve yaprak, çiçek ve tomurcuk sıvısı gibi diğer bitkisel maddelerle karıştırılmış arı tükürüğünden üretilen yapışkan, tutkal benzeri bir maddedir.

Propolis Nedir?

Propolis, Daha önce de açıklandığı gibi, arılar tarafından arı tükürüklerinden ve bitkilerden üretilen bir maddedir.

Arılar kovanın duvarlarını desteklemek, evlerini mikrobik (bakteri, virüs ve mantar) istilasına karşı korumak, aynı zamanda kovanlardaki boşlukları doldurmak için kullanırlar.

Propolis – Yunan anlamı – ‘Pro’ savunmaya yönelik anlam ‘polis’ ve kenti .

Propolisin İçindekiler;

  • %45-55 bitki reçinesi
  • %25–35 balmumu
  • %5-10 oranında esansiyel aromatik yağ
  • %5 polen
  • %5 diğer doğal ürünler

Propolis damla nedir? konusuna önce propolisin ne olduğu konusunda bilgi verilecek olursa arıların bitki yaprak sap ya da tomurcuklarından toplayıp elde etmiş olduğu kovandaki mikropları yok etmek amacıyla kullandığı ve çok güçlü antioksidan değerine sahip olan bir arı ürünüdür.

Kovandaki işlevi gibi insan sağlığı açısından da aynı tip tedavi edici özelliği bünyesinde barındırmaktadır. Virüs ve bakterilerin yok edilmesini sağlayarak hastalıklara karşı insan vücudunun direncini artırmaktadır. Özellikle çocuklar okullarda kabalık ortamlarda bulunduğundan ötürü çok fazla hasta olmaktadır. Bağışıklık sistemini düzenleyici etkiye sahip bir ürün olduğu için hastalanma sıklığının oranını düşürür. Böylelikle antibiyotik kullanımını da azaltmış olur.

Propolisin antioksidan özellik taşıması nar suyu ile birlikte karışım haline getirildiğinde nar suyuna oranla 80 kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Hem yetişkinler ve hem de çocuklar propolisi rahat bir şekilde tüketebilir. Propolis solunum sistemi hastakları, ağız yaraları, mide ve bağırsak enfeksiyonlarında ve özellikle kansere karşı mücadele de kullanılmaktadır. Aynı zamanda vücuttaki hücre sayısını artırıcı özelliği bulunur.

Propolisin Bileşenleri

Propolis bileşim olarak içerisinde flavonoitler, polifenoller, fenolik asitler, terpenler, steroitler, B1

B2 C vitaminleri yanı sıra mineral ve aminoasit barındırmaktadır. Arı reçinesi olarak adlandırılır.

Kansere Olan Faydası Nasıl Bulundu?

Profesör fen liao ve onkolog olan grup arkadaşları yapmış olduğu araştırmalar sonucunda propolisin içerisinde yer alan maddellerden caffeic acid penetil ester maddesinin kanserli hücrelerin yayılma hızını oldukça iyi oranda düşürerek kanserin ilerlemesini engellemede büyük bir role sahip olduğunu ortaya koymuştur.

Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda kanser türlerindeki farklılık göz önüne alınarak yaklaşık olarak ortalama % 50 civarında hücrelerin büyüme hızında yavaşlama görüldüğü tespit edilmiştir. Başka bir yapılan araştırmaya göre ise yeterli düzeyde propolis kullanılmasıyla birlikte tümörlerin büyüme hızında yavaşlama görüldüğü kaydedilmiştir.

Propolis Damla Nedir?

Propolisin katı halden labarotuvar ortamlarında çözelti ile birlikte sıvı hale getirilmesiyle elde edilmektedir. Suda çözünen bir madde olmadığından dolayı genel olarak sıvı halde tüketilmesi tercih edilmektedir. Etkilerini daha iyi görebilmek açısından damla halinde kullanmak daha iyidir. Diş etlerindeki yaralar için ya da boğaz enfeksiyonlarına karşı propolis damla ile gargara yapılabilir. Propolis alerjik etkiye sahip olabileceğinden ötürü kullanmadan önce mutlaka doktora başvurulması gerekir. Doktorun önermesi halinde kullanılmalı ve her önüne gelen yerden bilinçsizle alınıp tüketilmemelidir.

Propolisin Faydaları Nelerdir?

Ham şekilde tüketilmesi halinde içerisinde bulunan mum nedeniyle bağırsaklara yapışarak virüslerin tutulmasına sebebiyet verdiğinden ötürü içerisindeki mum oranının azaltılması gerekmektedir. Saf halini koruması halinde faydalı hale gelecektir fakat çevre faktörleri aracılığı tüketime hazır hale getirilirken bazı kimyasalların kullanılması halinde doğal halini bozacaktır. Bu sebepten dolayı doğal yollarla çözümlenmiş olan su bazlı propolis damla kullanmaya özen göstermek gerekmektedir.

Propolis dünyanın her yerinde elde edilebilen bir ürün olsa da bitkilerin iklimsel özelliklerden dolayı farklılık göstermesiyle birlikte salgıları da değişiklik gösterir. Bitki reçinesinde farklılıklar olabilir. Örnek verilecek olursa brezilya propolisi başka bir bitkiden elde edilir iken diğer avrupa ülkelerinde ise kavak ağacı tomurcuklarından elde edilmektedir.

Tüketime Sunulan Hali Nasıldır?

içerisinde yer alan mum içeriği sebebiyle öncelikle özütleme işleminin yapılması gerekmektedir. Böylelikle mum ve kovandan gelen atık maddelerden arındırılmış olacaktır. Özüt koyu kıvamda olduğundan dolayı ya toz haline getirilir ya da çözeltilerek sıvı hale getirilerek tüketime uygun hale getirilmektedir. Alkolik olmayan zeytinyağı ya da su ile çözeltilerek elde edilen propolis damlanın tüketilmesi tavsiye edilir. 

Ham halde tüketilme özelliği bulunmaz ve vücudumuz propolisin %2 kadar çok az bir oranının sindirilebilir. İnsan tüketimine uygun olabilmesi için ekstarkte edilmesi gerekmektedir. Bu sayede içerisinde bulunan bal mumundan saflaştırılıp antioksidan ve antibakteriyel özellik kazanması sağlanır. Ancak Özütleme İşleminin Kesinlikle uzmanlardan tarafından laboratuvar ortamında yapılması gerekmektedir. 

Propolisin Kullanım Sıklığı

Her mevsim düzenli bir şekilde kullanımı tavsiye edilir. Özellikle yaz aylarında klimadan kaynaklanan rahatsızlıklara karşı ya da havuzdan gelen mikroplara karşılık olarak bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasını sağlar. Düzenli bir şekilde gün içerisinde yetişkinler 20 damla çocuklar ise 10 damla kadar tüketebilir.

Kullanım önerileri

Daha basit söylemek gerekirse, propolis bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı s anti-enflamatuar olarak cildi iyileştirmek için destek sunan mucizevi bir arı ürünüdür.

Diş / oral – Dişeti iltihabı, ağız ülseri (kanser yaraları), pamukçuk (orofaringeal kandidiyazis) ve iltihaplanma gibi hastalıkları önleme özelliği bulunuyor.

Diş fırçanızı propolis içeren bir çözeltiye batırın, propolis diş macunu ve / veya ağız gargarası gibi kullanın, propolis pastillerini emebilir ya da propolis ağız spreyini tercih edebilirsiniz.

  • 1- Tırnak mantar enfeksiyonları

Bir çalışmada, günde iki kez Propolis özü ile topikal olarak tedavi edilen Trichophyton onychomycosis (fungal tırnak enfeksiyonu) olan hastalar 6 ay içinde mükemmel klinik iyileşme göstermiştir. Diğer olası kullanımlar tinea içerebilir.

  • 2- Deri Enfeksiyonları 

Sivilce, böcek ısırığı, küçük kesikler ve sıyrıklar gibi küçük cilt durumlarının tedavilerinde propolis kullanılmaktadır. Siğiller, küçük yanıklar, uçuklar içinde aynı şekilde kullanabilirsiniz.

  • 3- Bağışıklık Sistemi için

Propolisin antibakteriyel etkileri, bağışıklık sistemi zayıflamış durumlar için bulunmaz bir nimettir. Boğaz ağrısı, Herpes Simplex Virus Tip 1 ve Tip 2, HIV, grip virüsleri, H1N1 “domuz” gribi ve soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmek için ağızdan oral yolla alınabilir. 

  • 4- Makyaj Malzemeleri

Propolis, kozmetik ürünlerinde , sabunlarda ve cilt kremlerindebir bileşen olarak sıkça kullanılmaktadır.. Antibakteriyel özellikleri, mikroplara karşı korunması özelliği sebebiyle tercih edilen bir katkı maddesidir. 

Sonuç

Propolis bir dizi hastalık ve sağlık bozukluğuna karşı geniş bir etki alanına sahiptir. Propolis etkileri, kullanılan yöntem ve toplandığı yere ve çevreye göre değişiklik gösterebilir.  Hastalıklara karşı doğal tedavi olarak tercih edilebilir.

Bilge Kadın

Bilgekadin.com sitesi içeriği tamamen bilgi amaçlı olup Moda, Sağlık, Pratik Bilgiler ve Yemek Tarifleri hakkında güncel hayata dair merak edilen tüm konuları ele alan ve en doğru bilgileri en güncel haliyle okuyucularına ulaştırmayı amaçlayan moda sitesi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu