Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Diğer

Yeşil Pasaport nedir? Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

Yeşil Pasaport nasıl yenilenir? Yeşil Pasaport süresi nasıl uzatılır? yenileme için gerekli evraklar nelerdir? Pasaport süresini uzatmak ne kadar sürer? Pasaport süresini uzatma yenileme ücretleri ne kadardır? Pasaport yenileme Gibi akıllara gelebilecek tüm soruların ayrıntılı cevapları sizin için hazırladığımız yazımızda. 

Pasaport Nedir? Pasaport Türleri Nelerdir?

Pasaport yabancı bir ülkeye iş, sağlık ve turistik amaçlı gitmek için kişilere verilen kimliklerdir. Kimlik sahibi kişinin kimlik bilgilerini uluslar arası alanda ibraz eden bir belgedir. Yurt dışına gitmek isteyen kişiler pasaport çıkartması gerekir. Sadece kimliğinizle KKTC, Gürcistan ve Ukrayna ülkelerine gidebilirsiniz. Bu ülkelerin dışında bütün ülkeler için pasaport gerekir. Eski çipli pasaportlar mürekkep baskılıydı. Cip defterin arka bölümünde yer alır. Hususi ve Hizmet damgalı olanlarda toplam 28 sayfa bulunur. Yeni tip çipli pasaportlar polikarbon üzerine lazer Basklıdır. Yeni nesil pasaportlar daha uzun ömürlü ve sahteciliğe karşı daha güvenlidir. Pasaport türleri şunlardır:

1-Umuma Mahsul Pasaport (Bordo Pasaport)

Bu pasaport Türk vatandaşlarına ve KKTC vatandaşlarına verilir. Halk arasında bordo pasaport olarak bilinir. Bu pasaportu yurt içinde il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden, yurt dışında Türkiye cumhuriyeti konsolosluklardan alınır. Bu pasaportun kullanım süresi en az 6 ay en çok 10 yıldır. 18 yaşından küçüklere en çok 5 yıl, 18 yaşından büyüklere en çok 10 yıl süre ile verilir.

2- Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)

Devlet kurumları adına resmi görevle yurt dışına giden kişilere verilen pasaport türüdür. Hizmet pasaportu halk arasında gri pasaport olarak bilinir. Hizmet pasaportu bazı ülkelere vizesiz seyahat etme imkan9 sunar. Hizmet pasaportu için kurumdan onaylanış talep formu, fotoğraf, nüfus cüzdanı ve TCK kartı gerekir. Bu pasaport sadece il nüfus müdürlüklerinden alınabilir.

3-Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)

Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve konsoloslukta görev yapan diplomatlara, TBMM üyelerine, Anayasa Mahkemesi üyelerine, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyelerine, eski cumhurbaşkanı, vali ve büyükşehir belediye başkanlarına, üst düzey devlet memurlarına verilir. Grip pasaport ile Dünyanın birçok ülkesine vizesiz seyahat edebilirsiniz.

4-Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport): TBMM eski üyeleri, bakanlar, 1-2-3 derece devlet memurları, belediye başkanlarına verilen pasaport türüdür. Yeşil pasaport sahibi kişilerin çocukları da 25 yaşına kadar bu pasaporttan faydalanabilir. Yeşil pasaport bazı ülkelere vizesiz seyahat etme hakkı verir.  Yeşil pasaport resmi olarak Hususi Damgalı Pasaport olarak bilinir. Belli düzeye ulaşan devlet memuru ve ailelerine verilen pasaport türüdür. Kanunla belirlenen bu pasaport kişilere özel ayrıcalıklar tanır. Bu pasaportun en önemli özelliği 2019 yılında Avrupa’nın birçok ülkesine vizesiz seyahat imkânı sunmasıdır. 

Yeşil Pasaportu Kimler Alabilir?

Yeşil pasaportu devlet memuru olanlar alabilir. Devlet memuru olmak tek başına bu pasaportu almak için yeterli değildir. Memuriyette derece ve kademe önemlidir. Devlet memuru olup 1-2-3 kademelere ulaşan kişiler bu pasaportu çıkarabilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile Devlet Başkanları yeşil pasaport çıkarma hakkına sahiptir. Bankacılık denetleme ve düzenleme kurul üyeleri de bu pasaportun ayrıcalığından faydalanabilir. Tasarruf mevduat sigorta fonu üyeleri, belediye başkanları, koşullu ihracatçıların yeşil pasaport çıkarma hakkı vardır.  

22.03.2017 tarihinde yürürlülüğe giren kanun ile  “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” adı altında düzenleme yapıldı. Bu maddeye göre son 3 yılda ihracatı belli bir tutarın üstünde olan şirket yetkililerine de yeşil pasaport alma hakkı tanındı. Kanuna göre son 3 yılda 1 milyon ile 10 milyon dolar arasında iş yapan firmalara 1, 10 milyon ile 25 milyon dolar arası ihracat yapan için 2, 25 milyon ile 50 milyon dolar arası işlem yapan için 3, 50 ile 100 milyon dolar arası işlem yapan için 4, 100 milyon dolar üzeri işlem yapan firmaların 5 yetkili çalışanına yeşil pasaport çıkarma hakkı tanındı. Bu hakkı elde etmek için herhangi bir suça karışmamış olmak gerekir. İhracatçı olarak yeşil pasaport almak için Ticaret Bakanlığına başvuru yapmanız gerekir.

Özelleştirme kapsamına alınan T.C Ziraat Bankası, Halk Bankası, Emlak bankası çalışanları, Kuruluş sermaye payı en az % 51 devlete ait kamu kuruluşu olanlar, sosyal güvenlik yönünden emekli sandığı kuruluşuna bağlı olanlar yeşil pasaport çıkarma hakkına sahiptir.

Öğretmenler Alabilir mi?

Öğretmen de bir devlet memuru olduğu için yeşil pasaport alma hakkına sahiptir. Kadro derecesi 1-2-3 olması için öğretmenin 10 yıllık mesleğini icra ediyor olması gerekir. Göreve yeni başlamış öğretmenler yeşil pasaport alamazken 10 yıllık öğretmenlerin böyle bir hakkı vardır.

Hak Sahibi Aileleri Yeşil Pasaport Alır mı?

Yeşil pasaport için gerekli şartları taşıyan yeşil pasaport sahibi kişilerin eşleri ve çocukları da yeşil pasaport çıkarabilir. Çocukların 25 yaşından küçük olması ve öğrenci olması şartı aranır. Yeşil pasaport sahibi kişinin vefatı halinde dul eşi bir başkası ile evlenmemiş olması halinde yeşil pasaport çıkartabilir. 25 yaşındaki çocukların evlenmemiş olması, bir iş sahibi olmaması şartı aranır. Çocukların bedensel, zihinsel ve ruhsal özürlü olması halinde sürekli bakıma muhtaç olduğunu sağlık kurumlarından alacakları belgeler ile belgelendirmeleri halinde çocuklar da yeşil pasaport alabilirler.

Yeşil Pasaport Nasıl Çıkarılır?

Yeşil pasaport çıkartırken normal pasaport çıkarma işlemi gibi işlemler yapılır. Tek şartı normal pasaportu herkes çıkartabilirken yeşil pasaport için gerekli şartları taşımak gerekir.  Pasaport başvurularını 2019 yılı itibari ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğüne yapmalısınız. Buradan randevu alarak işlemlerinizi hızlandırabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Ücreti ve Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Yeşil pasaport ücreti 2019 yılı itibari ile 133 liradır. Pasaportlar en az 6 aylık en fazla 5 yıl geçerlidir.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Normal pasaport için gerekli belgelerin yanında yeşil pasaport için “Hususi Damgalı Pasaport Talep Formu” doldurmalısınız. Yeşil pasaport için gerekli evraklar şunlardır:

  • Pasaport çıkaracak kişi adına düzenlenmiş matbu talep formu
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Öğrenciler için öğrenci belgesi

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Hususi Pasaport işlemleri yurt içinde sadece İl Emniyet Müdürlüklerinde yapılır.

Başvuru randevusu hakkında detaylı bilgiye https://epasaport.egm.gov.tr  adresinden ulaşabilirsiniz. +90 312 462 91 46 ve 47 nolu telefonlar aracılığı ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Normal pasaport belgelerinin dışında kişi bağlı bulunduğu kurumdan mühürlü kaşeli ıslak imzalı belgeleri ibraz ettirmelidir.

Yeşil Pasaportun Avantajları Nelerdir?

Yeşil pasaport bordo pasaporta göre bazı farklılıklar içerir. Yeşil pasaport Avrupa ülkelerine serbest dolaşım hakkı verir. Yeşil pasaport sahibi kişiler; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan gibi ülkelere seyahat etmek istediği zaman vize almak için uğraşmaz. Bu ülkelere vize almadan serbest bir şekilde seyahat edebilir. Yeşil pasaport sahibi kişiler harç parası ödemez. Yeşil pasaport için 1 defaya mahsus olmak üzere 133 lira defter bedeli öder. Yeşil pasaportu en az 6 ay en çok 5 yıl kullanabilirler. 5 yılın sonunda yeşil pasaport mutlaka yenilenmelidir. Bordo pasaport sahipleri hem harç hem de defter parası öderken yeşil pasaport sahibi kişiler sadece defter parası öderler.

Yeşil Pasaport Bedelini Ödeyebileceğiniz Bankalar

Yeşil pasaport ücretlerini aşağıdaki bankalara ödeyebilirsiniz.

Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatif Bank, Anadolubank, Arap Türk Bankası, Citibank, Denizbank, BurganBank, FibaBanka, QNB Finansbank, Garanti Bankası, HSBC Bank, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Odeabank, Şekerbank, T.C. Ziraat Bankası, ICBC Turkey Bank A.Ş, TurkishBank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Katılım Bankası

Bilge Kadın

Bilgekadin.com sitesi içeriği tamamen bilgi amaçlı olup Moda, Sağlık, Pratik Bilgiler ve Yemek Tarifleri hakkında güncel hayata dair merak edilen tüm konuları ele alan ve en doğru bilgileri en güncel haliyle okuyucularına ulaştırmayı amaçlayan moda sitesi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu