Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Teknoloji

Bilgisayar Formatlama 

Bilgisayar Formatlama Nasıl Yapılır?

Bilgisayarınız yavaşladı ve artık sorun olmaya başladıysa, sorunlar işinizi aksatmaya başladıysa öncellikle aklınıza format atmak gelmiş olması muhtemeldir. Format atmak sandığınız kadar zor değil adım adım gidilince kolay ve bir o kadar da maliyetsiz olacaktır. Format atmak için bir bilgisayarcıya götürdüğünüzde 50 60 liradan aşağı bir fiyat ödemeyeceksiniz. Bu fiyata hem değerli olan bilgisayarınızı tanımadığınız birinin eline vereceksiniz hem de kişisel bilgilerinizi vermiş olacaksınız.  

Bunun için kendiniz yapmanız daha doğru ve daha güvenli. Söylenen adımların dışına çıktığınızda bilgisayar formatlama işi bilgisayarınızı mahvede bilir. Söylenen adımları tek tek uygulamanız bilgisayarınızın ve verilerinizin sağlığı için çok çok önemlidir. Söylenen adımları dikkatlice takip edip uygulamanızı öneririz.  

Öncelikle bilgisayarınızın dosyalarını önemsiyorsak önemli dosyalarını bir flash belleğe veya hard diske yüklemenizi öneririm dosyalarınızın güvenli bir şekilde başka bir aygıtta tutmak önemli. Eğer bir hard diskiniz yok ise veya koymak istemiyorsanız sizlere google drive öneririm google drive uygulamasına bir çok belge fotoğraf video gibi dosyalarınızı yükleyebilir ve barındıra bilirsiniz. 

Yapacağımız işlemler için internet bağlantısına gerek yoktur.  

Dosyalarınızı bir belleğe attıktan sonra işleme başlayabiliriz. 

Öncelikle bir flash bellekte boot adında bir dosya açmamız gerekiyor bunun için de bir  araca ihtiyacınız var: Rufus aracını indirmek için tıklayınız. 

Adım adım FreeDOS USB hazırlama 

  1. USB belleğinizi bilgisayaranıza takın. 
  2. Rufus’u indirdikten sonra çalıştırın. 
  3. Önyükleme seçimi kısmından FreeDOS’u seçin. 
  4. Başlat ve TAMAM dedikten sonra belleğinizdeki veriler silinecek ve belleğe FreeDOS yazılacaktır. 

“USB aynı usb olmamasına dikkat edin çünkü içindekini yanlışlıkla boşaltabilirsiniz ve yedeklediğiniz bilgiler siline bilir.” 

bilgisayar-formatlama-boot

Bellek boot edilebilirdir. Artık BIOS dosyalarını içine atıp, bilgisayarınızı USB bellekten boot edecek şekilde açtıktan sonra USB’den boot edip BIOS veya Firmware güncellemesi yapabilir hale getirmiş olacaksınız. 

BİOS’a giriş 

Öncelikle Bilgisayarınızı kapatın ve yeniden açma tuşuna basın  

Bilgisayarınız daha ilk ekranda iken yani açılıyorken F2, F10, DELETE gibi tuşlara saniyede bir ard arda basmanız gerek. Her bilgisayar markası için bunlar farklı tuşlar olabilir. Bilgisayarınızın hangi tuşla biosa girdiğini bulmak için deneme yanılma yolunu kullana bilirsiniz veya hangi marka hangi tuş ile biosa giriş yapar aşağıdan bakabilirsiniz bu tuşlar bilgisayar modeline göre değişiklik gösterebilir. 

Asus bios tuşu; F2 veya Delete 

Grundig bios tuşu ; F2 

Acer bios tuşu;  F2 

Dell bios tuşu ; F2 

Msi bios tuşu ; F2 veya Delete  

Monster bios tuşu ; F 

Hp bios tuşu ; F10  

Casper bios tuşu ; F2 

Bilgisayar formatlama adım adım  

  1. Biosa giriş yapın. 
  2. Boot ayarları kısmından boot option seçeneğine gelip usbinizi seçin. Bu sayede işletim sisteminizden değiş usb belleğinizden işlem yapmış olacaksınız.  
  3. Daha sonra dosyaları biçimlendirmek için bir ekran gelecek C sürücünüzü bulun bunu bellek limitinizden anlayıp bulabilirsiniz. Burada C sürücüsünün içindeki tüm verileri silmiş olacağız. Olaki yanlışlıkla D sürücüsü veya başka bir sürücüyü seçerseniz kurtarma şansınız olmaz. C sürücüsünü seçip biçimlendire basın ve içindeki dosyaları silmeye başlasın. 
  4. Bilgileriniz silindikten sonra USB içerisinden Windows kurulumu gerçekleşecektir. İşletim sisteminize bağlı olarak yarım saat gibi bir sürede işlem bitecek ve yeniden başlatılacaktır. Eğer ki yeniden aynı ekran karşınıza geliyorsa kurulum yeniden başlamış demektir yani diğer işlem gerçekleşmediğinden yeniden aynısını yapacağız.  
  5. Aynı işlemleri yaptıktan sonra bilgisayarınıza asla dokunmayın sadece izleyin eğer dokunursanız usb veya diğer giriş aygıtlarının olduğu yerlere işlemciniz yana bilir. Bu yüzden dosya kurulum sırasında bilgisayarınıza dokunmayınız.  
  6. İşlem bittikten sonra açılış ekranı gelecektir bu kısımda daha çok beklersiniz. Ekranda hazırlanıyor yazısını görmeniz muhtemeldir. 
  7. Kurulum işlemi bittikten sonra yeniden bios ekranına gelin ve buradan boot – boot option ve hard disk seçeneğini seçin artık bilgisayarınız hard diskten başlatılacaktır.  
  8. Bilgisayarınız açıldıktan sonra yedekli verilerinizi bilgisayarınıza atabilirsiniz. Bilgisayrınız eski hızına kavuşmuştur.   

 

Bilge Kadın

Bilgekadin.com sitesi içeriği tamamen bilgi amaçlı olup Moda, Sağlık, Pratik Bilgiler ve Yemek Tarifleri hakkında güncel hayata dair merak edilen tüm konuları ele alan ve en doğru bilgileri en güncel haliyle okuyucularına ulaştırmayı amaçlayan moda sitesi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu